FOREDRAG AF CLAUS MEYER

Vælg et gastronomisk emne I gerne vil høre mere om

Billede
Spis Igennem
- Velsmag, sundhed og sanselighed

 
Betyder det noget for vores sundhed, at vi nyder vores mad? Hvorfor bliver vi federe og federe? Er det den mad, vi spiser, der gør os overvægtige? Hvad er hemmeligheden bag vidunderlig mad med et behersket indhold af fedt?
 
Claus Meyer udfordrer den vanetænkning, der knytter sig til begreberne sundhed og livskvalitet og inspirerer folk til at leve sundere uden at sætte sanseligheden over styr. Foredraget er krydret med humoristiske tilbageblik – Claus Meyer var selv blandt de fedeste på Lolland som knægt - fortællinger om fremmede kulturers madlavnings principper og stenhårde kendsgerninger, og om hvordan man laver velsmagende mad uden fedt. Tilhørerne får konkret og spontant styrket deres muligheder for flere succesoplevelser i køkkenet.
 
Foredraget bygger på mange års undervisning i emnet i Meyers Madhus og på bogen Spis Igennem, som Claus Meyer har skrevet sammen med professor i ernæring Arne Astrup. Bogen bygger på et 6-årigt forskningssamarbejde imellem institut for Human Ernæring og Meyers Madhus.
Claus Meyer kan holde foredraget sammen med Arne Astrup eller alene. Det kan afvikles som en madlavningsdemonstration, hvor deltagerne involveres i tilsmagningsprocessen. Foredragstemaet kan også danne grundlag for et kogekursus, hvor deltagerne får madlavnings– og velsmagsprincipperne helt ind under huden.

Billede
Det Ny Nordiske Køkken
 
”Tiden er moden til at skabe et Nyt Nordisk Køkken, der i kraft af sin velsmag og egenart kan måle sig med de største køkkener i verden”. Sådan lyder de første linier i de nordiske kokkes manifest for et Nyt Nordisk Køkken. Med afsæt i erfaringerne fra afviklingen af Det Nordiske Køkkensymposium (2004), etableringen og udviklingen af den nu 2-stjernede Michelin restaurant Noma (sammen med Rene Redzepi), sit sæde i Nordisk Ministerråds styregruppe (Ny Nordisk Mad programmet) og sin omfattende rådgivningsvirksomhed redegør Claus Meyer for, hvordan samtlige af fødebranchens aktører kan spille en rolle i en vitaliseringsproces, der styrker mangfoldigheden, øger glæden og fremmer værdiskabelsen i samtlige led i kæden fra jord til bord.
 
Erik Rasmussen, chefredaktør for ugebrevet Mandag Morgen, udråbte i 2004, det nye nordiske køkken til en af de potentielle milliardindustrier. Der synes allerede nu at være hold i forudsigelsen.

Billede
Madkultur og livskvalitet
 
I dette foredrag trækker Claus Meyer en linie fra sin barndom på Lolland, gennem det skelsættende ophold som ung mand i huset i Frankrig og frem til sit liv i dag som madentreprenør og far til tre piger.
 
Claus Meyer hudfletter den danske madkultur og den fremherskende sundhedsopfattelse, og viser hvor lidt der skal til for, at vi får en smuk madkultur, vi kan være stolte af at videregive til vores børn. Undervejs giver han et bud på, hvordan vi får enderne til at mødes i køkkenet, når vi har travlt, og hvordan vi bygger bro mellem sundhed og sanselighed. Hør svaret på, om det er vigtigere at spise hummer og trøfler end kartofler og svin, samt hvorfor vi skal have et nyt nordisk køkken. 
 
 

Billede
Opstart og udvikling af virksomheder
- Arbejdsliv og præstationer
- Om at forfølge sit potentiale og elske det man gør
 
Claus Meyers karriere startede med et job hos den lokale bager i Sundby på Lolland, da han var 7. Som 20-årig lavede han sit første officielle måltid ”ud af huset” fra sin toværelses lejlighed i Ingerslevsgade og bragte efterfølgende maden ud på sin cykel. Som 21-årig blev han fyret fra Boulevardens Bager på Amager, fordi han var for langsom. Som 27-årig overtog han kantinen på Handelshøjskolen i København. Siden er det gået slag i slag, og Meyer Gruppen og søstervirksomhederne beskæftiger i dag mere end 300 medarbejdere.
 
Omfanget af virksomheden har aldrig været et mål i sig selv, og Claus Meyer har aldrig formuleret langsigtede planer for sit liv, men han har altid været åben over for nye udfordringer, de mennesker og muligheder han møder på sin vej. Han har fulgt sit hjerte og dyrket sit talent for mad, omgang med andre mennesker, virksomhedsudvikling og kommunikation af kvalitet. Hør Claus Meyer fortælle om perspektiverne ved at slås for mål, der er større end virksomhedens bundlinie, om ”management by taste” og om de seneste begivenheder i hans professionelle liv.
 

Billede
Børn, mad, skole og musikalitet
- Udviklingen af børns sans for mad og måltider
 
”Vi har ikke betroet lærerne vores børn for, at de senere kan måle og veje deres samlede kundskaber, men for at vi sammen kan glæde os over deres evne til at stige opad,” skrev St. Exupéry i Citadellet, og denne tankegang hos den franske forfatter, er Claus Meyers indfaldsvinkel til at lære børn om mad. Det er vejen op ad bjerget, det handler om - det man lærer af, er at rive sig på bjergets krat - ikke antallet af bjergtoppe man når at se fra bærestolen.
 
Claus Meyer er selv far til tre piger, men allerede før han fik dem, var han initiativtager til ”Smagens Dag” i folkeskolen, og han havde i flere år sæde i Ole Vig Jensens ”Musiske Udvalg”. I Meyers Madhus udviklede han den Kulinariske Fritidsordning for børn (alderen 9-15), og sammen med Ole Poulsen står han bag en serie anmelderroste børnekogebøger.
 
I dette foredrag deler Claus Meyer ud af sine erfaringer med at udvikle børns sans for mad og måltider. Han taler om at vise undere og om at kysse skønhedssansen vågen. Grundtvig talte om skolen for livet og om at udvikle hele mennesker. Claus Meyer argumenterer for, at det er vigtigt at skolen imødekommer det enkelte menneske behov for at finde ud af, hvordan verden hænger sammen, og hvad det personlige projekt går ud på.

Billede
Chokolade – Gudernes Føde
 
Claus Meyer er en af de enkeltpersoner, hvis chokoladelidenskab har betydet mest for den genfødte chokoladeinteresse Danmark. I 1992 tog han, som protest imod manglen på kvalitet og mangfoldighed, initiativ til etableringen af ”Chokoladeselskabet”. I løbet af halvfemserne introducerede han danskerne til Grand Cru chokolader fra Valrhona. I 1995 udgav han på Gyldendal kogebogen ”Chokolade”, der er den mest solgte bog om emnet i Norden. I 1999 lancerede han sin egen økologiske chokolade, Elvira, og i 2000 blev dørene slået op for ”Estate Coffee, kaffe– og chokoladebar” på Gl. Kongevej i København.
 

I dette foredrag introducerer Claus Meyer os til chokoladens mysterier og gør det klart for alle og enhver, hvorfor netop chokolade kaldes for ”dessertkøkkenets diamant”. Chokoladens terapeutiske dyder som dens tilblivelsesproces ”fra jord til bord” gennemgås, og hemmelighederne bag de bedste og de værste chokolader på markedet afsløres. Claus Meyer gennemgår endvidere principperne for chokoladesmagning og kommenterer en smagning af 6-8 mørke chokolader, der kan afvikles som en leg-læring øvelse - en slags kampsmagning i hold.


Billede
Kaffe - Kvalitet i koppen
Claus Meyer udviklede kaffemærket Estate Coffee, hvis filosofi er at opkøbe de bedste kaffer i verden, udenom mellemmænd, direkte på den enkelte kaffeplantage, og derefter riste kaffen så dens aromatiske potentiale forløses maksimalt. Virksomheden ledes af Søren Sylvest, ”Life Time Pioneer Member” af Cup of Excellence kommiteeen. Sylvest gennemførte i 2005 etablering af eget kafferisteri Copenhagen Roasters, der har en af de toneangivende kaffepersonligheder i verden, dansk-brasilianeren Christian Wolthers som partner.
 

Claus Meyer gennemgår i dette foredrag baggrunden for kaffens karakter ”fra jord til bord” og afslører årsagen til konsumkaffens begrænsede kvaliteter. Han giver essentielle råd om opbevaring, ristning, formaling og brygning, og han gennemgår principperne for kaffesmagning og forestår en egentlig ”Cupping Session”, hvor 6-8 kaffer smages med henblik på en fælles oplevelse i koppen af kaffens ”kritiske faktorer”; bønnetype, oprindelsessted, efterhøstbehandling, risting og opbevaring.

 

Billede
Molekylær gastronomi 
Claus Meyer blev i 2006 udnævnt til adj. professor i Fødevarevidenskab ved KVL. De seneste år har Meyer været en af de drivende kræfter i den ny samtale mellem fødevareforskningen og gastronomien - også kaldet "molekylær gastronomi". Lær om disciplinens oprindelse og formål, og hvad der sker i Danmark på området netop nu.
 
Claus Meyer introducerer tilhørerne til de vigtigste internationale og danske MG-aktører og forklarer deres største præstationer. Han indfører os i de nye redskaber i køkkenet, giver masser af eksempler på de mundvandsdrivende retter, der kommer ud af anstrengelserne og slutter med en perspektivering. Hvad siger kritikerne, hvad siger kokkene, og hvilke problemer samfundsmæssige problemer kan molekylær gastronomi løse?
Foredraget kan ledsages af illustrative smagsprøver eller kombineres med en aften på noma eller Meyers Madhus.
 
For bookning af foredrag kontakt Mette Rahbek på  33 24 37 06 eller mrj@meyersmad.dk.
 

For kogeskoler, gastronomisk femkamp eller skræddersyede madrejser med Claus Meyer kontakt Meyers Madhus på 35 36 38 37 eller madhus@meyersmad.dk.


  • Tip en ven
  • Print
Claus Meyer Logo


Luk

Meyers| Kattegatvej 53 2100 København Ø
Dwarf