CLAUS MEYERS FOND "MELTING POT"

Fonden skal hjælpe udsatte mennesker gennem madprojekter.

Fonden "Melting Pot" har allerede etableret partnerskab med IBIS og åbner madskole i La Paz, Bolivia, i 2012. Madskolen vil have karakter af arbejdende værksteder. Målet er således både at åbne bageri, deli/kaffebar, gourmetrestaurant og at etablere en større køkkenhave. Der vil være tale om en praktisk orienteret uddannelse, i stil med den klassiske mesterlære, der særligt honorerer det faglige talent med supplerende teoretisk undervisning i madrelaterede fag og entreprenørskab.
 
De ansatte vil som udgangspunkt være i aldersgruppen 15-19 år og rekrutteres lokalt med hjælp fra flere bolivianske sociale organisationer. Der vil allerede i løbet af de nærmeste måneder blive udvalgt 3-4 køkkenchef- og lederkandidater fra Bolivia, der vil komme på trainee ophold i Danmark i efteråret 2011 og der skal ligeledes rekrutteres medarbejdere i Danmark til arbejdet lokalt i Bolivia.
 
Bolivia, som er Sydamerikas fattigste land, har et stort og udsat oprindeligt folk, men også et fantastisk råvaregrundlag. Madskolen skal udforske om man kan bruge maden, menneskehedens universelle sprog, som et effektivt instrument til at give ufaglærte og dårligt stillede unge et grundlag for at blive en generation af græsrods-iværksættere, som vil være i stand til at løfte deres familier og lokalsamfund ud af fattigdom og sult.
Sideløbende med madskolen arbejder Claus Meyers Fond og IBIS desuden på, i samarbejde med blandt andet den bolivianske regering, bystyret i La Paz og relevante aktører på landets madscene, at afholde et Boliviansk køkkensymposium ligeledes i 2012, og i forbindelse med skolens åbning.
 
Claus besøgte første gang La Paz i efteråret 2010 og hans mangeårige samarbejdspartner Jan Kragh Jacobsen, der også var med til at lave det nordiske køkkensymposium i 2004, og som er med i planlægningen af det bolivianske, tager til Bolivia i løbet af sommeren 2012.
 
Claus Meyer vil årligt rejse midler til fondens indsats gennem to aktiviteter, der retter sig imod børn og unge i Danmark. Dels et madmodsløb, et motionsløb der udfordrer kræsenhed og som afvikles første gang i efteråret 2011 i henholdsvis København den 8. oktober og Århus den 9. oktober. Dels en pop-up restaurant der på samme tidspunkt, på samme dag, på mere end hundrede restauranter landet over, skal give børn og unge en madoplevelse for livet. Pop-up restauranten afvikles første gang den 11. oktober 2011.
De første partnerskaber omkring både børneløbet og pop-up restauranten offentliggøres til august.
 
Madskolen forventes at kræve 6 millioner i etableringsomkostninger og driftstilskud de første 3 år. Ambitionen er at den skal være selvfinansierende fra år 4 eller 5.
 
Claus Meyer:
Jeg har draget nogle vigtige erfaringer fra mit snart 30 årige arbejde med at forbedre den danske madkultur, ikke mindst med etableringen af noma og den nordiske køkkenbevægelse. Med hårdt arbejde, en samarbejdsorienteret indstilling, de rette mennesker, troen på det bedste i andre, timing og en smule mod, ja så kan der skabes store resultater for få midler. Mange tror det nordiske køkken først og fremmest handler om Norden, men det gør det ikke. Det handler om at give og det handler om at være taknemmelig. Det handler om at passe på hinanden og på jorden. Om at glæde sig over sine muligheder og forsøge at skabe noget originalt og værdfuldt sammen, ”i evighedens lys” som min gamle lærermester sagde.”
 
Vagn Berthelsen, IBIS, glæder sig til samarbejdet:
Det er utrolig vigtigt at skabe jobs til unge i Bolivia. Der er så meget energi og så meget talent, men der er alt for få, der får chancen. Bolivia er præget af stor ulighed, og specielt mange indianere er fattige og uden mulighed for at få arbejde
 
IBIS har arbejdet i Bolivia i mere end 20 år, ikke mindst med uddannelse og de indianske folks rettigheder. Det er et rigtig stærkt makkerskab, at Claus Meyer kan stille med hele sin ekspertise indenfor mad og med sine evner som entreprenør, mens IBIS ved noget om uddannelse og kender både bund og top i det bolivianske samfund”, siger Vagn Berthelsen. ”Det bliver en kæmpestor opgave, men vi glæder os utrolig meget til samarbejdet”.
 
CLAUS MEYER I DR AFTENSHOWET
Claus Meyer besøgte Aftenshowet 7/12 2011 for at fortælle om sit nye projekt, hvor mad er vejen ind i Bolivia for at hjælpe med uddannelse og demokrati. Se video her
 
IBIS
Læs mere om IBIS her
 
Hvis du vil modtage nyt om fonden og aktiviteterne i efteråret, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her .
 
Du kan også følge projektet og Claus Meyer på Facebook her .
 
Se video med Claus Meyer på besøg i Bolivia her
 
Kontakt:
Louise Walter Hansen, lwh@meyersmad.dk eller telefon 2510 2718
  • Tip en ven
  • Print
Claus Meyer Logo


Luk

Meyers| Kattegatvej 53 2100 København Ø
Dwarf