Opskrifter

Jul

Gastrik - til justering af saucer og gryderetter
Gastrik - til justering af saucer og gryderetter

Gastrik


 

Franskmændene har igennem århundreder brugt et karamelliseret vineddikesiruptil at få en sauce eller sovs til at smage at mere.
Her får du deres hemmelighed.

 

Gastrikken indeholder smagstoner der er svære at tilføre enkeltvis til maden; bitterhed,tøjlet sødme fra karameliseringen af sukkeret, og restsyre, frugtighed og friskhed fra eddiken. Når man står med en sauce der har fået hvad den kan trække, men stadig mangler helhed og smagsmæssig ensretning, er et par spiseskefulde gastrik som regel det der skal til.

 

Gastrik er af samme grund uhyre velegnet, når du laver mad med et minimum af fedt. Du kan tilsmage saucer, supper og sammenkogte retter som netop nævnt. Men du kan også bruge gastrikken som sauce i sig selv, du kan glasere kød, fisk eller grøntsager med den og du kan bruge den som ingrediens i vinaigretter, drinks og desserter.

 

Gastrikken er relativ let at lave (se nedenfor), og den holder sig for evigt, hvis du opbevarer denpå køl eller bare på køkkenhylden.

 

Brug en god kvalitets vin- eller frugteddike, det kan betale sig. Balsamico kan ikke anbefales; den kan dog i nedkogt form i sig selv have lidt den samme effekt og den er stærkt farvende.

 


Gastrik

 

100 g sukker

2 dl æbleeddike eller anden vin- frugteddike

 

Smelt sukkeret til en mørk karamel på en pande el. i en tykbundet gryde.

Hæld eddiken på og kog igennem til karamellen er opløst, og konsistensen er som sirup med både bitre, syrlige og sødmefulde toner.

Opbevar gastrikken i en flaske med prop eller lignende.


Hvis du ikke selv vil lave gastrik kan du købe den i vores webshoppen eller i Meyers Deli'er

  • Tip en ven
  • Print
Claus Meyer Logo


Luk

Meyers| Kattegatvej 53 2100 København Ø
Dwarf